Winterbanden

Regelgeving Europa

Binnen Europa gelden er verschillende regels voor winterbanden. In het ene land zijn winterbanden verplicht, in het andere land weer niet. Daarnaast zijn er nog uitzonderingen zoals winterbandenplicht in verschillende tijdperiodes, bij winterse omstandigheden of wordt het aangegeven met borden langs de weg wanneer winterbanden verplicht zijn. In het geval van verplichting bij winterse omstandigheden gaat het om sneeuw, ijzel of gladheid.

 

msband

 

Sneeuwvloksymbool
Winterbanden zijn te herkennen aan het speciale profiel en het sneeuwvloksymbool. Ook banden met een M+S aanduiding op de band worden als winterband beschouwd. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte hebben van 4mm. Indien dit niet het geval is, dan zijn de lamellen weggesleten waardoor de band de specifieke winterse eigenschappen verliest.

Welke winterbanden mag u gebruiken?
Er zijn drie soorten banden die gebruikt mogen worden.

  1. winterbanden met een sneeuwvlok
  2. M+S banden, dit zijn min of meer de traditionele winterbanden. Dit zijn de banden voor de echt zware omstandigheden die je bijvoorbeeld in Scandinavië tegenkomt en ook bestemd tot temperaturen van -40°
  3. all weather banden, zijn banden die geschikt zijn als winterband, maar het hele jaar door gebruikt kunnen worden, dus ook in de

Waar zijn winterbanden verplicht?
De regelgeving rondom de winterbandenplicht is in heel Europa verschillend. In Duitsland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. In Frankrijk alleen als dit staat aangegeven op een verkeersbord. Echter, u kunt in Frankrijk ook schuldig bevonden worden bij een aanrijding als er geen bord staat.

  

  

 

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Daarbij wordt in Oostenrijk de regelgeving strikt gehandhaafd en kunnen boetes variëren van 35 tot 5.000 euro.
De regelgeving rondom de winterbandenplicht is niet alleen verschillend, maar ook voortdurend aan verandering onderhevig. In Tsjechië en Luxemburg is de winterbandenplicht sinds kort naar Duits model ingevoerd. Dat wil zeggen dat winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn. In Italië is de winterbandenplicht op regionaal niveau grotendeels losgelaten (alleen in het Aosta dal geldt nog een verplichting). In de overige regio’s wordt langs (snel)wegen met een bord aangegeven of er een verplichting geldt voor winterbanden. Ook zijn in Spanje winterbanden verplicht bij een bord in de bergachtige gebieden.

Rood = winterbanden verplicht
Oranje = winterbanden verplicht bij bord
Groen = winterbanden niet verplicht 

Hieronder de Europese bepalingen per land in 2012/2013 (Bron:Consumentenbond/Continental):

 

Alhoewel de grootste zorg is besteed aan de uitvoering en samenstelling van deze lijst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele fouten.

Facebook